A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сватівська районна рада
Луганська область

ПРО ЗМІНИ У ПОРЯДКУ ЗАПОВНЕННЯ ТА ПОДАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ ОСОБИ, УПОВНОВАЖЕНОЇ НА ВИКОНАННЯ ФУНКЦІЙ ДЕРЖАВИ

Дата: 02.12.2021 14:03
Кількість переглядів: 131

ПРО ЗМІНИ У ПОРЯДКУ ЗАПОВНЕННЯ ТА ПОДАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ ОСОБИ, УПОВНОВАЖЕНОЇ НА ВИКОНАННЯ ФУНКЦІЙ ДЕРЖАВИ

З 1 грудня 2021 року набирає чинності наказ Національного агентства з питань запобігання та виявлення корупції (далі – НАЗК) від 23.07.2021 № 449/21, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 29 липня 2021 р. за № 987/36609, яким затверджено форму декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та Порядок заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Так, з 1 грудня 2021 року для суб’єктів декларування будуть передбачені вже три типи декларацій (не чотири, як було до того), а саме:

https://pfu.gov.ua/content/uploads/sites/3/2021/11/Bezymyannyj-1.png

Відомості про об’єкт декларування зазначаються незалежно від того, розташований він на території України чи за її межами.

Якщо право власності на частки в одному об’єкті декларування було набуте в різний час, у полі «Дата набуття права» необхідно зазначити останню дату набуття такого права.

Обираючи вид декларації «щорічна», суб’єкт декларування додатково вказує відомості про те, продовжує він здійснювати діяльність чи припинив її здійснення та подає декларацію у році, наступному за припиненням діяльності (після звільнення),

 

Щодо зазначення адреси, то слід врахувати наступне:

https://pfu.gov.ua/content/uploads/sites/3/2021/11/4.png

У розділі 2.1 «Інформація про суб’єкта декларування» зазначаються відомості про суб’єкта декларування для ідентифікації його особи в Україні, за її межами.

За наявності документів для ідентифікації особи за межами України суб’єкт декларування у блоці полів «Для ідентифікації за межами України» обирає позначку «Дані наявні» та вказує такі відомості: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) (латиницею); країна, в якій видано документ, що посвідчує особу; тип документа, що посвідчує особу; реквізити документа, що посвідчує особу; ідентифікаційний номер (за наявності). Суб’єкт декларування зазначає відомості про варіанти написання свого прізвища, імені, по батькові (за наявності), крім української мови, зазначені у документах (паспортах, посвідці на проживання, інших наявних у суб’єкта декларування документах).

За наявності документів, що посвідчують особу, виданих у різних державах, у тому числі в Україні, зазначаються всі варіанти написання прізвища, імені, по батькові (за наявності) (крім української мови) з посиланням на документи кожної з держав, незважаючи на однаковий варіант їх написання.

За наявності декількох документів, виданих в одній державі, у яких варіанти написання прізвища, імені, по батькові (за наявності) збігаються, у блоці полів щодо документа, що посвідчує особу, зазначаються відомості про один з документів, пріоритет з яких має паспорт або посвідка на проживання.

За відсутності документів для ідентифікації особи за межами України слід обрати позначку «Дані відсутні».

Окрім відомостей, що передбачені частиною першою статтею 46 Закону необхідно також вказувати код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань (далі – ЄДРПОУ) місця роботи (або майбутньої роботи для кандидатів): код ЄДРПОУ Головного управління 13814885

У розділі 2.2 «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування» зазначаються відомості про осіб, які згідно із Законом належать до членів сім’ї суб’єкта декларування, незалежно від громадянства та країни їх проживання, які дають змогу їх ідентифікувати в Україні та за її межами. Окрім відомостей передбачених пунктом 1 частини першої статті 46 Закону, суб’єкту декларування, для членів сім’ї, які перебувають за межами України, додатково необхідно буде заповнити відомості про прізвище ім’я, по батькові (за наявності) (латиницею) для ідентифікації за межами України та документ, що посвідчує особу.

Інформацію в повідомленні про джерело суб’єкт декларування зазначає відповідно до правочину, за яким набуто право власності на майно, отримано дохід чи подарунок (роботодавець, продавець, дарувальник, спадкодавець, рішення суду тощо).

У розділі 10 «Нематеріальні активи» окрім відомостей про нематеріальні активи, що належать суб’єкту декларування та/або членам його сім’ї, у тому числі об’єкти інтелектуальної власності, що можуть бути оцінені в грошовому еквіваленті необхідно буде зазначати не лише вид криптоактиву, вартість та дату набуття, а й додатково відомості про криптобіржу та публічну адресу.

Додатково зазначаємо, що з більш детально з Наказом № 449/21, яким затверджено нову форму декларації особи уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та порядок заповнення та подання декларації можна ознайомитись на сайті Верховної ради України за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0987-21#Text .

 

ПОРЯДОК ІНФОРМУВАННЯ ПРО СУТТЄВІ ЗМІНИ У МАЙНОВОМУ СТАНІ СУБ’ЄКТА ДЕКЛАРУВАННЯ

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) затвердило Порядок інформування про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування, який набуває чинності 1 грудня 2021 року. 

Нагадуємо, що інформування про суттєві зміни у майновому стані здійснюється суб’єктами декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, відповідно до Закону, а також суб’єктами декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків. Інші суб’єкти декларування повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не подають.

Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані потрібно подавати протягом 10 днів з моменту отримання доходу, купівлі майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 ПМ. 

Крім того повідомити НАЗК про суттєві зміни у майновому стані потрібно не лише, якщо разовий видаток перевищує 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (ПМ) (у 2021 році – 113 500 тис. грн), але й якщо вартість майна, яке коштує понад 50 ПМ, буде сплачуватися частинами, розмір яких не перевищує визначений поріг. У такому разі, повідомлення варто подати після переходу права власності на таке майно.

Обов’язок подавати повідомлення про суттєві зміни мають службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також декларанти, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків. Перелік таких посад можна знайти за посиланням: https://bit.ly/3dw0QBZ.

Докладніше з Порядком інформування НАЗК про зміни у майновому стані за посиланням: https://bit.ly/3lkqe0J

У разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня року, у якому виник обов’язок щодо подання повідомлення, суб’єкт декларування у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це НАЗК.

Тобто,

https://pfu.gov.ua/content/uploads/sites/3/2021/11/5.png

Повідомлення подається незалежно від того, перебуває суб’єкт декларування в Україні чи за її межами.

Також, звертаємо увагу, що з 1 грудня 2021 року набирає чинності Наказ НАЗК від 23.07.2021 № 450/21, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 29.07.2021 за № 988/36610, яким затверджений Порядок інформування НАЗК про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування.

Додатково зазначаємо, що з більш детально з Наказом № 450/21, яким затверджено Порядок інформування НАЗК про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування можна ознайомитись на сайті Верховної ради України за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0988-21#Text.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь