A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сватівська районна рада
Луганська область

Легальне працевлаштування молоді в Україні. Що потрібно знати?

Дата: 13.08.2021 10:39
Кількість переглядів: 262

Надворі 21 століття. Століття технологій, розвитку, нових професій, нових взаємовідносин та ставлення до питань працевлаштування молоді. Не дивно, що багато молоді ще з дитинства хочуть працювати. Вони бачать своє майбутнє, хочуть заробляти гроші та отримувати досвід. Але багато з таких людей не знають, як легально працевлаштуватися в Україні. І ми з вами розберемо це питання.

Для початку необхідно з’ясувати, з якого віку можуть прийняти особу на роботу. Відповідно до ст. 188 Кодексу законів про працю України, не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років. Але, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п'ятнадцяти років. Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Після того, як розібралися з питанням щодо віку для працевлаштування, потрібно вияснити чи є якісь обмеження? Так, звісно, наприклад, забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Також забороняється залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Забороняється залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Декілька слів потрібно зазначити й про медичний огляд. Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному оглядові.

У кожної роботи є приємні моменти. Це моменти відпусток. Відповідно до Кодексу законів про працю України, щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

Наприкінці, треба ще зазначити про деякі особливості звільнення. Норми чинного законодавства говорять нам про те, що звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей. Батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров'ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

 

В разі виникнення питань просимо Вас звертатися

до Сватівського бюро безоплатної правової допомоги

за адресою: м. Сватове, майдан Злагоди, каб. 212-213,

або за тел.: (06471)3-27-41; 066-041-06-80.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь