A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сватівська районна рада
Луганська область

Що потрібно знати студентам про відрахування?

Дата: 06.08.2021 08:39
Кількість переглядів: 7335

Вже через місяць у студентів почнеться навчання. Після тривалого відпочинку, студенти поїдуть до своїх закладів вищої освіти для отримання профільних знань. Під час навчання у студентів, виникає дуже велика кількість питань. Одним з котрих є – відрахування. Деяких студентів, слово «відрахування» лякає, інші студенти – чекають на це слово, оскільки підстав для відрахування дуже багато. А чому саме деякі студенти чекають на відрахування, розберемо з вами далі.

Але спочатку розглянемо підстави для відрахування студентів. Відповідно до ст. 46 ЗУ «Про вищу освіту», існують такі підстави для відрахування:завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою, власне бажання, переведення до іншого навчального закладу, невиконання індивідуального навчального плану, порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання, інші випадки, передбачені законом.

 

Розглянемо кожен пункт окремо:

 

1. Відрахування студента у зв’язку із завершенням навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою.

Нічого дивного та складного. Після того, як ви закінчуєте навчання в закладі вищої освіти за відповідною освітньою (науковою) програмою вас відраховують. І це нормально! Така процедура. Ви отримуєте свій довгоочікуваний диплом про закінчення навчання у своєму закладі вищої освіти та рухаєтесь далі.

 

2.  Відрахування студента за власним бажанням.

Для того, щоб відрахуватися із закладу вищої освіти за власним бажанням, ви повинні звернутися до деканату вашого закладу вищої освіти для отримання переліку документів, які вам потрібно зібрати. Наприклад: заява на ім’я керівника закладу вищої освіти, відмітка про відсутність академічної та фінансової заборгованості та ін.

 

3.  Відрахування студента у зв’язку з переведенням до іншого закладу вищої освіти.

Для того, щоб відрахуватися з закладу вищої освіти у зв’язку з переведенням до іншого закладу вищої освіти вам необхідно подати на ім'я ректора (директора) закладу вищої освіти, в якому ви навчаєтесь заяву про переведення до іншого закладу вищої освіти і одержавши його письмову згоду, звертатися з цією заявою до ректора  (директора) того закладу вищої освіти, до якого ви бажаєте перевестись.

При позитивному розгляді заяв і за умови ліквідації академічної різниці ректор (директор) закладу вищої освіти видає наказ, згідно з яким студент допускається до занять, а до закладу освіти, в якому він навчався раніше, направляється запит щодо одержання поштою його особової справи.

 

4.  Відрахування студента у зв’язку з невиконанням індивідуального навчального плану.

Заклади вищої освіти врегульовують індивідуальні навчальні плани у внутрішніх нормативних документах. Тому, для кожного закладу вищої освіти будуть різні індивідуальні навчальні плани.

Прикладами підстав для відрахування студента за невиконання індивідуального навчального плану є:

-    недопущення до семестрового контролю (екзаменів та заліків) з (певної кількості) навчальних дисциплін;

-    отримання під час семестрового контролю (екзаменів та заліків) незадовільних оцінок з (певної кількості) навчальних дисциплін;

-    наявність незадовільної оцінки (певної кількості) навчальних дисциплін на початок нового семестру (навчального року);

-    не ліквідація у встановлені терміни академічної заборгованості з (певної кількості) навчальних дисциплін.

 

5. Відрахування студента у зв’язку з порушенням умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання.

Тут все досить легко, при вступі до закладу вищої освіти, між закладом вищої освіти та особою, яка має намір навчатися укладається договір (контракт). Перед тим, як підписати цей документ ви повинні ретельно його прочитати та ознайомитися з усім змістом. Невиконання умов договору (контракту) тягне за собою відрахування особи, яка не дотримується умов договору. Прикладом може слугувати несплата за надані освітні послуги.

Треба зазначити про те, що існують і інші підстави для відрахування, які зазначені в п. 14 Положенні про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти: за станом здоров'я на підставі висновку ЛКК, за академічну неуспішність, за порушення навчальної дисципліни і правил внутрішнього розпорядку вищого закладу освіти.

Існують такі випадки, коли вас збираються відрахувати або вже відрахували з порушення чинного законодавства. У цьому випадку, ви можете звернутися за захистом до органів студентського самоврядування. Здебільшого їх наділено контрольними повноваженнями в питаннях відрахування студентів. Але це можна зробити до видання наказу на відрахування. Якщо наказ вже виданий, то ви маєте право звернутися до суду.

 

 

В разі виникнення питань просимо Вас звертатися до Сватівського бюро безоплатної правової допомоги за адресою: м. Сватове, майдан Злагоди, каб. 212-213, або за тел.: (06471) 3-27-41; 066-041-06-80.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь